24 Σεπτεμβρίου 2012

Αντιμέτωποι με ένα άκρως ανησυχητικό φαινόμενο έρχονται καθημερινά τον τελευταίο περίπου μήνα οι ψαράδες στα Βελανίδια! Η θάλασσα έχει γεμίσει δεκάδες νεκρά ψάρια που έχουν ξεβραστεί στις ακτές, κυρίως ροφοί και σφυρίδες , οι ψαράδες είναι ανάστατοι καθώς οι φήμες για το τι ακριβώς συμβαίνει οργιάζουν.  
    Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για επιδημία εγκεφαλίτιδας, ενώ κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, περί ανάδυσης από τον βυθό θείου και αλλαγής των ρευμάτων που περιορίζουν το οξυγόνο. Οι ψαράδες έχουν ήδη ενημερώσει τις λιμενικές αρχές και υπάρχουν πληροφορίες ότι το ίδιο φαινόμενο έχει παρουσιαστεί και στα νησιά του Ιονίου.


4 σχόλια:

kostas karatzis είπε...

το θεμα ειναι αν μπορουν να φαγωθουν γιατι ηδη εχουνε πουληθει μερικα απο αυτα.... οχι απο εμου,εχω να βουτηξω πανω απο μηνα αλλα απο αλλον. καλο ειναι να ενημερωθουν οι ανθρωποι του χωριου που τα εχουν παρει,καλο ειναι αν μπορουμε να μαθουμε αν ειναι καταναλωσημα.

Χρυσοβαλάντης Καραντζής είπε...

Κώστα η απάντηση που ήρθε λέει οτι είναι ακίνδυνα, μια έρευνα που έκανα εγώ και αφορά σε παρόμοια περίπτωση στο Ιόνιο έδειξε οτι είναι σοβαρό το θέμα γιατί εκεί κάνουν αυτοψία οι αρμόδιες υπηρεσίες και έχουν στείλει δείγματα στο εξωτερικό για εξετάσεις που δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα.
Προς Θεού μην σπείρουμε τον πανικό, δεν είναι άλλωστε αυτός ο σκοπός της ανάρτησης αλλά ας περιμένουμε λίγο να είμαστε σίγουροι.

Ανώνυμος είπε...

Θα σταλούν και από το δικό μας χωριό ψάρια για εξετάσεις?

Χρυσοβαλάντης Καραντζής είπε...

Εχουν ήδη σταλεί και η απάντηση είναι οτι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα για τον άνθρωπο.

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο