12 Φεβρουαρίου 2014

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης  ο δεύτερος και μεγαλύτερος ανεμόμυλος  που βρίσκεται στα Βελανίδια δεσπόζει στο ύψωμα ανάμεσα στην παραλία της Παναγίας και της παραλίας του Καλεβόλου, η πρόσβαση σε αυτόν είναι σαφώς πιο εύκολη από τον πρώτο λόγο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που φτάνουν πενήντα μέτρα περίπου από το κτίσμα και  της χαμηλής βλάστησης που τον περιβάλει.

Η θέση του δίπλα στην θάλασσα έχει τροφοδοτήσει διάφορες ιστορίες για την τύχη του τελευταίου μυλωνά, δυο από τις επικρατέστερες είναι  α)τον σκότωσαν πειρατές και τον πέταξαν στην θάλασσα, β) δυνατοί άνεμοι τον έριξαν στην θάλασσα, οι ελάχιστες πληροφορίες που φτάνουν στόμα με στόμα από τους μεγαλύτερους θέλουν το πτώμα του να μη βρέθηκε ποτέ και η μυστηριώδης αυτή εξαφάνιση ήταν και η αιτία  της παύσης  λειτουργίας του ανεμόμυλου προς το τέλος του 18ου αιωνα.

Οι τροφοδοσία των ανεμόμυλων γινόταν κατά 50% περίπου από Βελανιδιώτικο σιτάρι κυρίως από την περιοχή της Αγίας Κυριακής και το υπόλοιπο καλυπτόταν με μεταφορά από αλλά μέρη.

Η οριστική παύση λειτουργίας των ανεμόμυλων αυτών φαίνεται αρκετά πριν από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο αφού έχουμε μαρτυρίες που μας πληροφορούν ότι οι ανάγκες εκείνης της περιόδου και έπειτα καλύπτονταν σχεδόν απόλυτα από το Παραδείσι, εξάλλου ο μόνος εν ζωή στα Βελανίδια που αναφέρεται με το παρατσούκλι Μυλωνάς ο κ. Αντωνάκος Παναγιώτης  χρωστάει το προσωνύμιο αυτό στον παππού του που είχε νερόμυλο στο Παραδείσι.



 
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο