09 Νοεμβρίου 2016

 Όταν τα στρατεύματα του Ιμπραήμ κατεβαίνανε λυσσασμένα προς τα κάτω και σκορπούσανε παντού το χαμό και την καταστροφή, τότε όλος ο πληθυσμός από τις πόλεις και τα χωριά, έτρεχε να κρυφτεί όπου μπορούσε, για να γλιτώσει.
Ακούγοντας αυτά οι κάτοικοι των Βελανιδίων, ξεσηκωθήκανε και πήγανε και αυτοί να κρυφτούν.
Λίγο πιο πάνω από το χωριό, στην περιοχή του Σταυρού, έχει μια σπηλιά που λέγεται μαύρη γιατί είναι πολύ μεγάλη και πολύ σκοτεινή. Το τέρμα της σπηλιάς αυτής είναι πάνω από τα βράχια του Αϊ Γιάννη, στο λόφο της Αγίας Κυριακής.
Μέσα στην σπηλιά αυτή κρυφτήκανε τότε όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Όταν ήρθανε οι αραπάδες του Ιμπραήμ στο χωριό και δεν βρήκαν κανένα κάτοικο, τότε κάψανε και ρημάξανε τον τόπο και ανεβήκανε στα βουνά ψάχνοντας να βρουν τους ανθρώπους.
Ένας αράπης πέρασε έξω από την σπηλιά την ώρα που έκλαιγε μωρό. Ακούγοντας το κλάμα του μωρού, κατάλαβε ότι κάπου εκεί κοντά ήταν κρυμμένοι οι χωριανοί. Όμως λυπήθηκε τον άδικο χαμό τους και γι΄αυτό θέλησε να τους σώσει μια και οι άλλοι αραπάδες δεν τον είχαν καταλάβει. Άρχισε λοιπόν να τραγουδά και να λέει στα Ελληνικά ''Σφάξε σκύλα το μωρό σου να γλιτώσεις τον λαό σου'' . Όμως πια μάνα  ειν΄αυτή που σφάζει το παιδί της. Έτσι το μικρό συνέχισε να κλαίει με αποτέλεσμα να τους καταλάβουν οι αραπάδες. Τότε βάλανε θειάφι στις άκρες τις σπηλιάς, ανάψανε φωτιά και έτσι όλους τους χωριανούς τους σκάσανε εκεί μέσα ζωντανούς.
Όποιος μπει σήμερα μέσα σ΄αυτή τη σπηλιά θα βρει εκτός από τα κόκκαλα και πολλά άλλα αντικείμενα, όπως δαχτυλίδια, κουμπιά, σκουλαρίκια, σταμνιά και άλλα πράγματα από εκείνη την καταστροφή των χωριανών.
Η σπηλιά αυτή που είναι κατά μήκος του βουνού κοντεύει πια να κλείσει από τους πολλούς σταλακτίτες που έχουν δημιουργηθεί.


Απόσπασμα από την εργασία του εκπαιδευτικού Νικόλαου Γ. Σταυριανού που αφορά τα Βελανίδια, εκτενή αναφορά για την οποία θα κάνουμε σε επόμενο άρθρο και θα αναδείξουμε περισσότερα άρθρα από το βιβλίο του, αντίγραφο του οποίου βρίσκεται στην βιβλιοθήκη της Κίνησης Γυναικών Βελανιδίων.
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο