26 Μαρτίου 2011



Οι μνήμες ενός 14χρονου τότε, για τι μέρες της κατασκευής αλλά και λειτουργίας του Γερμανικού Παρατηρητηρίου γνωστού και ως ΕΡΓΟ


Ξεκίνησα με την ερώτηση:

-Θυμάσαι κάτι από την κατασκευή;

-Πως δεν θυμάμαι, όλα τα θυμάμαι. Ο μηχανικός και ο εργολάβος ήταν Έλληνες, την κατασκευή επόπτευε Γερμανός ο οποίος μιλούσε Ελληνικά. Το όνομα του μηχανικού ήταν Μεταξάς και η καταγωγή του εργολάβου ήταν από το Λεωνίδιο, ο εργολάβος παντρεύτηκε την Λενιώ του Σμυρνάκου την αδελφή.
  Οι χτίστες ήταν Βελανιδιώτες και Μονεμβασίτες. Το συσσίτιο για τους τριακόσιους περίπου εργάτες γινόταν στην καμάρα του Πολυχρόνη.
  Το χωριό έζησε από αυτή την δουλειά, πολλοί εργάτες από άλλα χωριά αντάλλαζαν με τους Βελανιδιώτες το υποχρεωτικό μεροκάματο με τρόφιμα.
  Η στρατιωτική δύναμη ήταν και από τα τρία όπλα περίπου πενήντα άντρες από τους οποίους οι τεχνικοί ήταν μόνιμοι ενώ η φρουρά άλλαζε συχνά με την χρήση υδροπλάνων που προσθαλασσώνονταν στην Παναγία.
  Ο διοικητής της φρουράς μάλλον Αυστριακός έμενε μέσα στο χωριό και το όνομα του ήταν SILIS (ΣΙΛΗΣ).
  Το νερό μετέφεραν Βελανιδιωτες από την πηγή του Σπάρτου ,θυμάμαι ένα περιστατικό ο Ποταλάς με τον Σπυρομανώλη έβαλαν από την στέρνα και τους πήραν χαμπάρι, να δεις τι τους κάνανε, τους διέταξαν να αδειάσουν το νερό να βάλουν από την βρύση και να πάνε επάνω. Πιάνουν τον Σπυρομανώλη και βάλανε ένα σκύλο να τον φάει ,ένα σκύλο ζύγιζε 32 οκάδες ΕΙΔΑ ΤΟΝ ΧΑΡΟ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΟΤΑΝ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΠΑΝΩ ΜΟΥ έλεγε ο Σπυρομανώλης ,θα το ξανακάνεις Μανώλη του λέγανε <<ΝΥΞ>> ΟΧΙ ΟΧΙ τους έλεγε, τον Ποταλά τον έβαλαν από κάτω στο υπόγειο , του έδωσαν ένα τσεκούρι και του είπαν να κόψει μια κουτσούρα, μετά άλλη και άλλη νόμιζε ότι θα τον αφήσουν αλλά αυτοί τον έκλεισαν στο μπαλαούρο.

  Όταν αποχωρούσαν οι Γερμανοί έβγαλαν τα πορτοπαράθυρα και την σκεπή και τα μετέφεραν εκεί που είναι τώρα η βάρκες, ο διοικητής έδωσε την άδεια στους κατοίκους να πάρουν την ξυλεία κάτι που τελικά δεν άφησαν οι αντάρτες να γίνει.

  Το σκάφος με το οποίο οι Γερμανοί έφευγαν χτυπήθηκε στην Καμήλα από αντάρτες με αποτέλεσμα η Γερμανική Διοίκηση της Μονεμβασίας να διατάξει την εκτέλεση επτά αντρών από την Καστανιά και επτά από τα Βελανίδια, όταν έφτασε το απόσπασμα στο χωριό έγινε έντονη λογομαχία με τον Σίλη ο οποίος δεν ήθελε να εκτελεστούν Βελανιδιώτες. Τελικά με αλιευτικά πήγαν στην Μονεμβάσια όπου ένας Γερμανός τραυματίας είπε στους ανωτέρους του ότι αποκλείετε στην επίθεση να συμμετείχαν Βελανιδιώτες αφού σε ένα περιστατικό όπου ο ίδιος ήταν μεθυσμένος θα μπορούσαν να τον σκοτώσουν και να του πάρουν το όπλο ενώ αυτοί του έδωσαν να φάει και τον κοίμισαν στο σπίτι τους.

  Οι Βελανιδιώτες γλίτωσαν το απόσπασμα και επέστρεψαν στα σπίτια τους.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΠΕΡΙΛΗΠΤΗΚΑ ΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ

1 σχόλια:

Christos Moutsatsos είπε...

Ο πατέρας μου λούφαρε κάποια ξυλεία που μετέφεραν με τα άλογα, πετώντας τη σε μια χαράδρα που είχε ο Στρογγυλός (το κτήμα μας) !
Κάποιος γερμανός βρήκε το Λέλο που ήταν παιδάκι και του ζήτησε να τον πάει στον Στρογγυλό, όταν έφτασαν μπροστά στην πόρτα δίνει μια κλωτσιά
ρίχνει την πόρτα κάτω πήγε στο βαρελάκι με το με το μελιτόκρασο όπου και εκει έμεινε ξερός!

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο