Με την ίδρυση της Κίνησης Γυναικών Βελανιδίων και την παραχώρηση της χρήσης του δημοτικού σχολείου από τον Δήμο έλαβε σάρκα και οστά η συγκέντρωση και η έκθεση πολύτιμου λαογραφικού υλικού, το οποίο προέρχεται κυρίως από το ίδιο το χωριό. Η συλλογή αποτελεί αποκλειστικά δική τους πρωτοβουλία και στόχος είναι να διαφυλάξει, να συντηρήσει και να προβάλει οτιδήποτε έχει σχέση με την Παραδοσιακή ζωή και το Λαϊκό Πολιτισμό. Η Λαογραφική έκθεση εμπλουτίζεται συνεχώς με αντικείμενα τα οποία οι κάτοικοι του χωριού προσφέρουν, ανταποκρινόμενοι στην προτροπή της κίνησης γυναικών να συνδράμουν μια προσπάθεια η οποία ευελπιστεί να παραδώσει στις επόμενες γενεές όσα οι προηγούμενοι κληροδότησαν. Εδώ η πολιτισμική σημασία του τόπου συνοδεύει το αντικείμενο, οπότε τα εθνογραφικά δεδομένα , που προκύπτουν, καταγράφουν με ορθό τρόπο το ιστορικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Είναι προφανές ότι η Λαογραφική Έκθεση δεν αποτελεί ένα απλό, με την τυπική έννοια του όρου, μουσειακό χώρο. Είναι ένας τόπος ενεργούς Λαογραφίας και της εν των ένδον γνώσεως της φυσιογνωμίας και των δρώμενων ενός παραδοσιακού χωριού.
Η συλλογή θα είναι επισκέψιμη από το κοινό κάθε Σαββάτο απόγευμα 15:30 - 18:30 όπως επίσης και κατόπιν επικοινωνίας με τις κυρίες της Κίνησης Γυναικών


Λίγες εικόνες από τη Λαογραφική Έκθεση.
 Λίγα λόγια για τα Βελανίδια

Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση.
Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Δωρεάν καταχώρηση διαφημιστικού banner για όλους τους Βελανιδιώτες επαγγελματίες ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Είδατε περισσότερο

banner ads banner ads banner ads banner ads