Η διαδρομή αρχίζει από τα Βελανίδια και είναι κοινή με την Δ10 μέχρι την διασταύρωση των μονοπατιών στην νότια άκρη του χωριού πάνω από την δεξαμενή. Εκεί ακολουθεί τον δεξιό κλάδο των μονοπατιών δίπλα σε μια περίφραξη με νοτιοανατολική κατεύθυνση, που μετά από λίγο γυρίζει σε νοτιοδυτική ανηφορίζοντας δίπλα σε ένα ρέμα.
Σε 910 μ. φθάνει σε διάσελο (υψόμετρο 410 μ.) όπου συναντά μικρό χωματόδρομο. Από αυτό το σημείο μονοπάτι προς τα ανατολικά οδηγεί σε 850 μ. στα υπολείμματα του κτηρίου του Γερμανικού παρατηρητηρίου, που βρίσκεται στην άκρη του υψώματος πάνω από τον Άγιο Μύρο και έχει απέραντη θέαση προς το Αιγαίο πέλαγος.   Πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, η ανέγερση του οποίου συνδέεται με την πολιτική της Γερμανικής στρατιωτικής ηγεσίας για την οχύρωση των παραλίων των περιοχών τω Βαλκανίων και του Αιγαίου, Η θέση του παρατηρητηρίου είναι στρατηγική, δεδομένου ότι επιτρέπει τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας, τόσο προς την περιοχή του Αιγαίου όσο και των θαλασσίων οδών προς τη νότια Πελοπόννησο (παράκαμψη Πελοποννήσου), την Κρήτη κτλ.

  Από το διάσελο, η διαδρομή συνεχίζει προς την Αγία Μαρίνα  νοτιοδυτικά ανηφορίζοντας ελαφρά, περνά δίπλα από μεγάλο χωράφι με πεζούλες και σε 970 μ. φθάνει σε επόμενο διάσελο (υψόμετρο 550 μ.). Από το σημείο αυτό φαίνεται η δυτική ακτή και η περιοχή της Αγίας Μαρίνας και αρχίζει το μονοπάτι της κατάβασης με νότια κατεύθυνση που πολύ σύντομα πλησιάζει σε μια ρεματιά. Σε 2.050 μ. συναντά έναν μικρό χωματόδρομο, ο οποίος μετά την διασταύρωσή του με μεγαλύτερο σε 1.530 μ. καταλήγει στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας.

Δείτε ένα ΒΙΝΤΕΟ με πληροφορίες για την χρήση του Παρατηρητηρίου.

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια

Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση.
Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Δωρεάν καταχώρηση διαφημιστικού banner για όλους τους Βελανιδιώτες επαγγελματίες ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Είδατε περισσότερο

banner ads banner ads banner ads banner ads